Prehrambena suverenost: Ključna tema Agro Summita 2024

Vijesti Prehrambena suverenost: Ključna tema Agro Summita 2024
Na Agro Summitu 2024. održanom 16. listopada u zagrebačkom Hotelu Westin pod naslovom „Prehrambena suverenost“, okupljeni stručnjaci iz poljoprivrednog i prehrambenog sektora raspravljali su o ključnim izazovima s kojima se suočava hrvatska poljoprivreda. Glavni naglasak ovogodišnjeg summita bio je na pitanjima održivosti, samodostatnosti i prilagodbi globalnim promjenama u proizvodnji hrane, čime je istaknuta vitalna uloga poljoprivrede u osiguravanju prehrambene sigurnosti u nestabilnim globalnim okolnostima.

Photo: Igor Šoban, Pixsell

Suzana Audić Vuletić, direktorica Renaissance Capitala, je u intervjuu predstavila najveći projekt ove investicijske tvrtke – izgradnju moderne tvornice pilećeg mesa na području Sisačko-moslavačke županije tvrtke Premium Chicken Company. Ovaj ambiciozan projekt doprinosi dugoročnom cilju jačanja domaće proizvodnje piletine, čime se rješava jedan od ključnih izazova hrvatskog prehrambenog sektora – nedostatak samodostatnosti.

„Hrvatska nije samodostatna u proizvodnji piletine. Samo nam godišnje nedostaje čak 20 posto piletine koju uvozimo“, istaknula je Audić Vuletić tijekom panela.

Agro Summit 2024. okupio je vodeće predstavnike industrije, kao i stručnjake iz akademske zajednice, kako bi se analizirali trenutni izazovi u hrvatskoj poljoprivredi, poput padajućih brojki u proizvodnji i pitanja konkurentnosti na globalnom tržištu. Ključne teme uključivale su pitanja pametne poljoprivrede, digitalizacije, te poticanja mladih da se više uključe u sektor koji ima ogroman potencijal za rast.

Kako bi hrvatska poljoprivreda bila konkurentna, naglasak je stavljen na nužnost pametnog investiranja u proizvodne kapacitete, uvođenje naprednih tehnologija te strateško planiranje koje uključuje jačanje domaćih prehrambenih brendova na domaćem i međunarodnom tržištu.

Nakon uspješnog prošlogodišnjeg prvog izdanja, Agro Summit se i ove godine potvrdio kao ključna platforma za dijalog o budućnosti hrvatske poljoprivrede. Ovaj summit pokazao je da, iako je pred hrvatskom poljoprivredom još mnogo izazova, postoji jasna vizija i spremnost ključnih aktera za postizanje prehrambene suverenosti kroz pametne investicije i inovativne strategije.

Kontakt

RENAISSANCE CAPITAL d.o.o.

Horvatova ulica 80a, 10000 Zagreb (Horvatova Business Centar)